Låt oss för all del inte tala MED politikerna

Per Svensson är ”a man with a mission”. Han vill slå vakt om att journalisternas kunniga tolkningar ser till att vi förstår vad politikerna *egentligen* säger. Han går till och med så långt som till att påstå:

> Läsarkommentarerna till Bilds blogginlägg genomsyras av varm gemenskap. Det är så skönt att slippa alla dessa kommunister som bara vill sälja lösnummer.
>
> En bloggande utrikesminister kan tyckas vara ett behjärtansvärt uttryck för vilja till öppenhet och demokratisk delaktighet. Men samtidigt bör man kanske komma ihåg att drömmen om direkt och oförmedlad kommunikation mellan ledare och folk framförallt har odlats i andra politiska traditioner än den liberala demokratins.
>
> Carl Bildt tassar i utkanterna av dessa andra traditioner när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner – den granskande journalistiken.

En sak som ofta slagit mig i den svenska politiken är hur vattentäta skott byggts upp mellan politiker och medborgare. Vissa politiker tycks inte längre känna sig personligen ansvariga gentemot de väljare som faktiskt röstat fram dem till deras positioner.

En av de charmigare sidorna med Palme, var den tillgänglighet han visade mot mannen på gatan — den möjligheten tog ju tyvärr tvärstopp med morden på honom och senare Anna Lindh. Ingenstans förut har jag hört någon komma med synpunkter som i praktiken innebär att man önskar ett *större avstånd* mellan politiker och medborgare. Men den dagen är ännu inte här då det inte finns något att förvånas över.

Frågan är om inte Per Svensson borde slå upp begreppet liberalism, och försöka leta upp den sektion som säger att en minister inte kan kommunicera direkt med medborgarna utan att filtreras genom journalister.

Själv tror jag hela resonemanget mer är ett uttryck för den frustration Expressen känner över att ha dragit igång hela drevet på fullvarv utan att det får någon effekt… Välkommen till en ny tidsålder herrar och damer Expressenjournalister. En ny tidsålder då inte alla tycker som ni säger bara för att ni säger det; en tidsålder där man utan vidare kan kontrollera de uppgifter ni lämnar själv och göra sina egna bedömningar. Vi kommer fortfarande behöva duktiga journalister, men de gör bäst att ha på fötterna i fortsättningen — lär er eller gå under.

Läs även Stefan Olssons eminenta inlägg i debatten.

Andra bloggar om: , , , , , ,