Begär pengarna tillbaka

Det finns en dom i Europadomstolen som säger att Byggnads inte har rätt att ta ut granskningsavgift från oorganiserade byggjobbare. Grunden till domslutet är att Byggnads inte på ett nöjaktigt sätt kan visa att alla pengarna faktiskt går till just lönegranskning.

Det handlar om ungefär 10000 byggjobbare som betalat 4000 kronor var trots att de inte är medlemmar. De byggjobbare som drev fallet till Europadomstolen fick 45000 kronor var i skadestånd, frågan är vad resterande 9995 arbetare skall få? Borde de inte åtminstone få pengarna tillbaka? I alla fall för det senaste året, eller de senaste åren?

Skulle jag vara bland de 9995 skulle jag omedelbart skicka en räkning till Byggnads och kräva tillbaka avgiften baserat på gällande domslut. Totalt handlar det om fyrtio miljoner per år som Byggnads inte på ett vettigt sätt kan visa har använts till det syfte de uttalat skall användas till. Varför skulle de få behålla de pengarna?

Andra bloggar om: , , ,

2 svar på ”Begär pengarna tillbaka”

  1. Jag är ingen jurist, så antagligen har jag tokfel här.

    Som jag förstod domen så följde Byggnads’ kollektivavtal gällande svensk rätt och det är egentligen staten som har fått på tafsen för att sagda rätt inte följer Europakonventionen? Det var ju staten som ådömdes att betala skadestånd och inte Byggnads, men det kanske har något med Europadomstolens regler att göra (och att man låter svenska staten reglera saken med Byggnads om man så önskar)?

    Någon som vet bättre hur det ligger till?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.