Demagogi på lägsta nivå

Isobel Hadley-Kamptz orerar på Expressens ledarsida, här utvalt i lagom demoniserande portionsbitar:

> Carl Bildt lobbade åt turkiska generaler…
>
> Carl Bildt lobbade åt den amerikanska krigsindustrin…
>
> Det börjar bli lite för mycket blodspengar i en svensk utrikesministers plånbok…
>
> …hans tid i Arvfurstens palats rymmer fler osanningar och smutsiga skandaler än någon annan ministers i modern tid.
>
> Bildt själv verkar å andra sidan också vilja spela ner sin ansenliga förmögenhet…
>
> …Med överklassens sanna privilegium utgår han från att hans halvsanningar och lögner räcker, att det är han som bestämmer vad som är relevant…
>
> Med en axelryckning och ett avmätt leende glider han förbi misstankarna om att han kanske inte vill kalla ett folkmord för ett folkmord för att han personligen skulle riskera att förlora på det.
>
> …har själv sagt att en av hans förebilder är förre amerikanske utrikesministern, tillika storlobbyisten och – enligt många bedömare – krigsförbrytaren Henry Kissinger.
>
> Men vill vi i Sverige verkligen ha en utrikesminister som gång på gång visar sig ha de underligaste sängkamrater? Som gång på gång ljuger om det? Som gång på gång visar sig blanda ihop sina värderingar med sina investeringar och tycks låta de senare bestämma.

Jag skulle vilja länka till Ulrika Fallströms sida om argumentationsteknik. Det som inte täcks där, kan man tillskansa sig genom Arne Naess förträffliga lärobok i empirisk semantik.

För mig framstår det som om Expressen nu är så frustrerade över att ingen av den skit de kastar mot utrikesministern tycks fastna. Det tycks hela tiden som om det NU skall vara nog för att få honom ur balans, men som olja i en teflonpanna rinner det bara undan. Till och med Expressens EGEN enkät om förtroendet för Bildt visar 50/50… Kvar återstår bara rent karaktärsmord, och ju hårdare man går på den linjen desto svårare kommer det bli att backa om och när det behövs. Vad är nästa steg? Skall man börja med en ny ”Persbrandt” mot utrikesministern? Farbror Kalle är ju med sina skorrande ”R” och lite sträva stil rätt tacksam som hatobjekt, ungefär som Palme var en gång i tiden. Men frågan är om man verkligen ror iland med det här?

Här har du det på papper skriver Expressen, och säger sen att Bildt varit med i en grupp som heter ”Committee for the Liberation of Iraq”. Sen följer en hörsägenargumentation och guilt by association historia som visar just ingenting annat än att han varit medlem i en grupp med det namnet.

Anders Jonsson på Expressen gör närmast en cirkelkullerbytta kring kritiken mot Bildt, och att han inte går i svaromål. Som LouiseP påpekar, kan man lätt få för sig att man hamnat på en konspirationssajt, inte på en av Sveriges stora kvällstidningar.

En bra kommentar kan man hitta på Ja, vi elsker… som på ett härligt sätt sågar hela argumentationen. Även Per Westerberg – Kyrkoordnaren manar till en sans och leder oss vidare till Bildt själv, som bloggar och besvarar med sitt alldeles egna personligt kryddiga, lite dryga tonfall — direkt översatt till skriven text.

Andra bloggar om: , , , ,