Den store lille storebrodern

FRA och övervakningsfrågan har fått en ny intressant vinkel. Gudmundson ställer frågan om inte storebror tvärtom är för liten, och är lika underbart politiskt inkorrekt som vanligt…

Men han har fel! I alla fall om FRA. Eller snarare så missar han en väsentlig poäng:

Den som vill kommunicera anonymt via Internet eller för den delen via telefon, post eller liknande kan göra det med ett minimum av förkunskaper. Det enda som verkligen krävs är en lagom proportion paranoia och lite ansträngning att använda sig av proxies, kryptering, kontantkort etcetera.

Naturligtvis kan man räkna med att en och annan slusk helt enkelt är för megalomanisk eller dum i huvudet för att anse sig behöva vidta försiktighetsåtgärder — men de flesta som i praktiken bevakas av storebror kommer att vara helt vanliga kreti och pleti. De kommer uppleva det tveksamma nöjet att få sitt mjöl siktat oavsett om det är rent eller inte — vilket för övrigt storebror inte har med att göra.

Så vi riskerar med andra ord att skapa ett system som silar mygg och sväljer kameler. Nog är det så att FRA inte är så intresserade av ifall Henrik Svensson i Hedemyrstad gillar bondage eller betalar sin brorsa svart för att reparera köket — men informationen finns där om någon snubblar över den. Information av en typ som förr eller senare kommer att användas fel — det förutsätter jag med absolut förvissning.

###System finns till för att missbrukas

Det system som inte någon gång har eller kommer att missbrukas existerar bara i idévärlden — så det enda sättet att undvika missbruk är att hindra systemet från att upprättas. Om man ändå anser sig behöva systemet, så måste en tydlig kontrollfunktion upprättas. Den får inte vara föremål för klåfingriga politiker, lagvrängare eller annat löst folk — utan måste vara skriven i sten. Missbruk kommer ändå att finnas, men då undviker man förhoppningsvis det allra största problemet, glidning av systemets uppgift.

Få människor skulle vara helt bekväma med att få sina innersta hemligheter granskade. Jag har själv levt ett som jag ser det ganska renhårigt och schysst liv, men jag skulle personligen INTE vilja att någon grävde i min mjölpåse. Visa mig en enda människa som säger sig vara helt bekväm med att få sitt livs innersta utvikt, och vad du ser är en lögnare.

###Men trots det behövs storebror i viss mån

Samhället behöver kunna samla information, både externt och internt. Det är en obekväm sanning, men något som inte en enda nationalstat kunnat komma undan någon gång i historien. Detta behov blir naturligtvis inte mindre i en värld som är så genomsyrad av fundamentalister utan skrupler.

Men för att vi inte själva skall lyckas med bravaden att skapa ett samhälle som inte längre är värt att försvara, så måste vi besinna oss. Vi måste ha verktygen, men vi måste konstruera dem på ett sådant sätt, och med så tydliga parametrar för vad som är tillåtet och hur de kontrolleras, att rättssäkerheten inte blir satt på undantag.

När jag ser förslaget om FRA:s rättigheter till avlyssning blir jag mörkrädd: Det är närmast ett Carte Blanche vars enda begränsning är någon slags ”samförståndstanke” om att man naturligtvis inte skall missbruka förtroendet.

För mig räcker inte sådana försäkringar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,