Samtidigt, i en annan del av Sverige

I vilda västern där vilda och fräscha drar på sig barrikadtänkarnas indignation, där jagar man salladsbarsägare trots att de beter sig schysst. På andra kusten missar man rena svindlarna, som lämnar sina anställda utan vare sig arbete eller lön — och som betalar vare sig leverantörer eller skatt. Rena ”Paper Moon” om någon är gammal nog att minnas något före ”Big Brother”.

Sen har någon ärthjärna mage att indirekt jämföra de två situationerna, och dessutom av bara farten göra en släng mot en av de få som vågar stå upp för vad han tycker trots politikerkarriär.

Jag får citera PL & C som i sin tur citerar Churchill:

> Några tycker att den fria företagsamheten är en tiger som bör skjutas. Andra tycker att den är en mjölkko som skall mjölkas. I själva verket är den hästen som drar hela lasset.

Det är lätt att stå vid sidan av och peka finger, hosta om samhällets orättvisor, kräva sina ekonomiska ”rättigheter” — inte fullt så lätt att vara den som tar de risker som krävs för att pengar till dessa ”rättigheter” skall finnas mer än i idévärlden.

Men om token som försökte skjuta prick med paj på Federley, men misslyckades, var lägre än till och med Glocalnet — så lyckas en av de som kommenterat inlägget underträffa honom:

> Nä men allvarligt. Ni verkar leva i tron att det finns genomhederliga och snälla företagare, och sedan finns det fifflare, och att det är två helt olika världar.
> Alla vi andra har nog begripit att det är en ganska glidande skala.

I denna existens värld är företagare och fifflare tydligen synonymer? Företagare kan tydligen varken vara snälla eller genomhederliga — det är bara arbetare förunnat?

Bra, då vet jag det — jag måste omedelbart omvärdera min syn på verkligheten och sluta göra rätt för mig.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

6 svar på ”Samtidigt, i en annan del av Sverige”

 1. Skamligt att ens göra jämförelsen, men det styrker väl tesen att företagare per definition är onda utsugare, bara olika mycket.

  Krogarna i Stlm kan f.ö. inte haft k-avtal, eftersom det enligt Wedin et.al. GARANTERAR shyssta villkor och allmän välgång. Synd att HRF inte satsat krutet där det kanske kunde gjort lite nytta.

 2. Iofs läser jag kommentaren som att alla fuskar lite grann där man tycker man är värd det,och att den skalan är ganska lång,tex hade jag en arbetsplats för man bara räknade var 6:e minut som du fick betalt för,kom jag då 16:05 vände man ofta och plocka lite med nått tills klockan blev 16:06. Hårddraget fifflade jag,men det är nog skillnad på det och att som en del som gjorde vissa saker för att kunna dra sig undan och sova en stund på jobbet, eller rakt av sno fordon för att använda dom privat. Samma saker sker imoh bland företagare.

 3. @gabbe01:

  I sin kontext har jag svårt att uppfatta kommentaren på det sättet.

  Självklart är inte att vara företagare någon slags fribrev för att man är helgon, företagare är människor som vilka andra som helst — varken bättre eller sämre. Liksom du som ”fifflade” därför att systemet du arbetade under var så trubbigt och korkat, så ”fifflar” en och annan företagare för att de upplever systemet som trubbigt och korkat.

  Men de allra flesta företagare jag träffat har faktiskt inställningen att man skall göra rätt för sig. Det betyder att man inte tar betalt för något man inte gör; det betyder att man inte begår olagligheter för att försöka glida undan skatt och det betyder att man hedrar överenskommelser och inte blåser folk.

  Sen finns skitstövlar även bland företagare. Jag har träffat på ett antal exempel. Men trots det så är de i minoritet.

  En sak har de dock alla gemensamt, oavsett om de är helgon eller skitstövlar: De tror på sig själva tillräckligt mycket för att våga leva utanför alla samhällets trygghetsystem och förlita sig enbart på sin egen kompetens och driftighet. Det kräver mod och jävlar anamma för att driva företag, och det glöms ofta bort när man vill måla upp de som driver företagen som gräddfilsglidare med moralisk ryggrad i klass med en binnikemask.

 4. Jag gillar verkligen den ”liberala” tongången i ditt resonemang. Den som inte delar dina synpunkter är ärthjärna. Om du gjorde dig besväret att läsa inlägget kanske du skulle förstå syftet med det?

 5. Nej, den som inte delar min åsikt delar inte min åsikt. Om de är smarta eller inte är inte utrett.

  Men om du däremot höftar till med:

  Den ”liberale” centerpartisten och riksdagsledamoten Fredrik Federley

  Då undrar jag vem som visar upp arrogans egentligen?
  Eller när det följs av:

  …för att på så vis kunna fortsätta sitt arbete för en arbetsmarknad utan kollektivavtal.

  Som om det var det det är frågan om. Eller:

  …när en ny oseriös entreprenör har lämnat branschen.

  Som om du visste något om Sofia Appelgren. Och slutligen:

  …Här har du en ny chans att gå in och dumpa löner, nita facket och lära personalen att vara tacksam.

  Vilket är karaktärsmord, varken mer eller mindre.

  När du hasplar ur dig sådana saker då har jag inte något skäl att vare sig ta dig på allvar — eller för den delen försöka förstå vad du vill.
  Det är inte längre debatt eller argumentation, det är demagogi.

  Vill du ha min respekt eller en seriös debatt, så kan du börja med att vara seriös själv. Annars får du svar med samma mynt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.