Wild’n Fresh — avtalen granskas igen

Centrum för rättvisa bekostar nu en granskning av de befintliga avtalen på Wild’n Fresh.

Från GP:

> I förra veckan skrev GP om den utredning som Hotell- och restaurangfacket beställt av arbetsrättsjuristen Toivo Öhman, tidigare chefsjurist hos Svenska Industritjänstemannaförbundet. Enligt Öhman är arbetsvillkoren på salladsbaren på alla punkter sämre än kollektivavtalet.
> Sofia Appelgren menar dock att det finns flera felaktigheter i utredningen.
> \- Han har ju inte ens ringt och frågat om våra skriftliga avtal. Vi upplever utredningen som vinklad, säger Sofia Appelgren.

Öhman själv säger att det inte ingick i uppdraget att ta kontakt med Wild’n Fresh, alla uppgifter kom istället direkt från HRF.

HRF:s utredning innehöll också ett antal påståenden som bestrids av Sofia Appelgren, till exempel om helgersättningar och semesterersättning, men:

> Något som däremot reglerats i efterhand är vissa försäkringar som inte fanns när blockaden inleddes.

Meningen med den nya granskningen är att få klarhet i om salladsbaren har sämre villkor på någon punkt som HRF:s utredning gör gällande. Sofia har sagt att om det visar sig att det är så, så kommer det att justeras.

Facket är inte roade:

> Hotell- och restaurangfacket ifrågasätter i ett pressmeddelande trovärdigheten i en utredning som är beställd av en ”så välkänd högergrupp” som Centrum för rättvisa. HRF menar också att Sofia Appelgren ”nu låter sig utnyttjas av så pass välkända högerkrafter”.

Det som fascinerar är att HRF så enkelt avfärdar en ny utredning? Särskilt som deras egen utredning samtidigt uppvisar så tydliga brister. Dessutom brister av en typ som får mig att undra om inte helan undersökningen bara handlade om att legitimera vad man redan anser.

Att Centrum för Rättvisa inte håller med facket är inte en hemlighet. Men att som facket diskvalificera dem som ”kända högerkrafter” luktar bara retoriskt fula knep. Jag hoppas att den nya utredningen görs med helt öppna kort, så att den inte blir lika full av tadel som fackets ditto.

Sen är detta för Sofia inte fråga om politik, utan om respekt — en bristvara hos HRF tycks det.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

8 svar på ”Wild’n Fresh — avtalen granskas igen”

 1. Det är alltså i HRF:s ögon helt ok för nn partisk vänstergrupp att beställa en undersökning men inte för en partisk högergrupp. Inser de inte själva absurditeten i detta?

  Fast det är klart; i deras ögon är väl facket, precis som SVT och socialdemokraterna, totalt opartiska och själva normen för hela Sverige.

 2. Synd att inte båda parter kom överens om att tillsammans välja ut en opartisk utredare. Eftersom HRF påstår att kollektivavtalet är bättre än ägarens avtal och ägaren hävdar tvärtom, så borde det vara intressant för båda parter (för att inte tala om allmänheten) att se hur det verkligen förhöll sig.

 3. Egenföretagar:

  Jag tänkte faktiskt hålla med dig först. Om det hade varit en konflikt mellan två parter så hade ditt förslag varit fullständigt logiskt.

  Men det är ju inte en konflikt mellan två parter. Ägaren har ju inte någon konflikt med de anställda (eller med någon som representerar de anställda). Det är ju facket som har skapat en konflikt från ingenting, därför finns det ju ingen anledning till varför ägaren överhuvudtaget skulle behöva engagera sig i att välja ut (och än mindre betala för) en opartisk utredare. Det som är synd är alltså att facket har jag lagt sig i överhuvudtaget. De har ingenting med denna rörelsen att göra annat än att göra reklam för (kanske lite väl diplomatiskt uttryck, ”tvinga på folk” vore nog mer korrekt)sina produkter.

 4. Jag får hålla med Emil. Samtidigt skulle det naturligtvis vara av värde att få en neutral utredning av förhållandena som inte facket så lätt kan vifta bort.

 5. Hur går det för Sofia, har inte läst något nytt på ett par dagar samt eftersom man bor i 08-land så är det ju inte bara att promenera förbi och äta en bit.

 6. Måtte djävulen ta alla sopiga fack! Vad kämpar dom för egentligen? Att alla ska få samma DÅLIGA LÖN, ingen får sticka ut! Vi är alla kloner! HRF kör ju med rena terrormetoder för 17!

  Hoppas Sofia Appelgren kämpar på, hade jag varit hemma i GBG hade jag ätit där varje dag för att sympatisera.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.