Skit i garderoben

En sanning som säkerhettjänster och journalister världen över känt till sen urminnes tider, är Richelieus gamla sanning att det går att sätta dit vem som helst:

> Qu’on me donne six lignes écrites de la main du plus honnête homme, j’y trouverai de quoi le faire pendre.
>
> Om man gav mig sex rader skrivna av den mest hederliga människa, så skulle jag kunna hitta något i dem som kunde få honom hängd. [min övers.]

blod i vattnetMaria Borelius, Cecilia Stegö Chilò och Tobias Billström kanske förtjänar kritik i någon mån — men det som pågår nu är inte kritik, det är blod i vattnet för journalisterna.

Den senaste artikeln i Aftonbladet till exempel, har en vinkling som är klart tendensiös. Utan att egentligen visa på annat än att paret Borelius/Larsson skatteplanerat, är attityden att de är moraliskt förkastliga, kanske till och med olagliga:

> \- Det kan vara ett sätt att dölja ägande. Man minskar sin skattepliktiga förmögenhet genom att dölja tillgångar i bolaget.
>
> \- En fråga vi rent generellt skulle ställa oss är var pengarna kommer ifrån. Ett utländskt bolag kan ha lånat alltihop, men det kan också vara så att det handlar om obeskattade inkomster.
>
> För Skatteverket är det oerhört svårt att kontrollera den typen av bolag som äger Maria Borelius villa.
>
> \- Vi har ingen insyn i Jersey, säger Göran Haglund.
>
> Maria Borelius folkbokförde sig i Sverige den 1 september i år.

Observera den sista raden i citatet ovan. Nästan som en sidonotering kommer en information som är helt central. Om Borelius/Larsson betalat skatt utomlands, vilket inte framgår av artikeln, så är hela resonemanget något som borde avhandlas i brittisk press snarare än svensk, eller?

Uppdatering:
The Libertarian In Room 101 noterar:

> Svensk skattelagstiftning har dock något godtyckliga regler när det gäller utlandsboende svenskar som äger mer värdefulla fastigheter i landet. Äger man en mindre fastighet i Sverige så är det som regel ok, men börjar fastigheten framstå som mer lyxig (har hört lösa rykten om marknadsvärden över 6 miljoner kronor), så kan skattemyndigheten besluta att den utlandsboende har ”väsentlig anknytning” till Sverige, och därmed är oinskränkt skatteskyldig i Sverige, oavsett om de betalar skatt utomlands eller inte.
>
> Resultatet är att en utlandsboende med otur kan få betala dubbelskatt: i landet där de bor, plus Sverige. Även med hög inkomst kan det bli tufft ekonomiskt om man måste betala 65% av sin inkomst till Sverige och 40% till Storbritannien..

Det sätter ju saken i ett lite annat ljus…

Slut på uppdateringen.

Det är också så att det varit en känd konstant sedan ett halvsekel, att för den som tjänar mer än genomsnittet är skatteplanering nödvändig för att inte hamna i Astrid Lindgrens ”Pomperipossa-land”. Nolltaxering/skatteplanering har varit ett faktum i flera decennier. Det enda sätt man kan komma åt en sådan sak är genom att utforma skattesystemet på ett sådant sätt att det blir ointressant — eller åtminstone så pass marginellt intressant att det inte blir ett naturligt förhållningssätt.

I sig själv har artikeln möjligen ett visst allmänintresse, men som mönster handlar det om mediadrevets lämmelmentalitet. Hade Maria Borelius hållit käft om gamla synder och sett till att snabbt som ögat städa framför egen dörr, så hade ”granskningen” av hennes sommarhus aldrig skett. Att hon rakryggat trätt fram och erkänt att hon inte är utan fläckar ligger henne nu i fatet — hon blottade strupen och media var inte sena att sänka tänderna i den. Hon är en tacksam måltavla, eftersom det enda sätt att bli rik på som är accepterat i Sverige är att dra vinstlotten i Svenska Spel.

När det gäller Cecilia Stegö Chilò, så kan jag riktigt se hur drägelsträngarna rinner i mungiporna på alla de som ser henne som ett hot mot ett par av sveriges största heliga kor — public service och kultursektorn. Att hon står för en syn på kulturen som inte rimmar med den reservatmentalitet som varit förhärskande så länge jag kan minnas, gör att hon ses som kulturens fiende nummer ett. Att då gratis få en tåt att dra i för att försöka fälla henne innan man ens vet hur hon kommer att agera i sin nya roll, är liksom ovan blod i vattnet.

Kultur är ju vänster… Visste ni inte det?

Andra bloggar om: , , , , ,