Vi har tillsatt en utredning/skapat en ny myndighet/tillsatt ett råd/satsat 20 miljoner på…

Jag läste Björns senaste inlägg, och det fick mig att utbrista: ”Fan vad jag längtar efter en politiker som inte försöker påstå sig göra något annat än sin förbannade uppgift!”

Det är numera viktigare för en politiker att se ut som h*n gör något, än att faktiskt sköta sin uppgift. Spin-doctoring har blivit viktigare än kompetens eller ideologi, och politiker tycks lyckligt omedvetna om hur de egentligen bara bevisar sin egen inkompetens när de okritiskt slänger skattepengar på att skapa en illusion av handlingskraft.

Ungefär som smitarnas trafikskadeoffer lämnas frågorna kvar som pengaläckande varbölder, inget har egentligen gjorts men status quo kostar lik förbaskat mer pengar än det skulle gjort om politikern haft lite ryggrad.

Tänk om en politiker skulle säga:

-Vi skall självklart se om något kan göras inom ramen för det existerande uppdraget, eller om det finns skäl att prioritera om, det är något vi får ta ställning till sett mot huvudmålen och i sammanhang med andra prioriteter. Det är inte heller självklart att ett statligt initiativ skulle vara det effektivaste, det vore bättre att diskutera det hela med ett bredare grepp och se mer övergripande vilka lösningar som står till buds.

Hur uppfriskande skulle inte det vara?! Det är ärligt, det passar inte frågans lobbyister, men det kan innebära att den bästa lösningen kommer till stånd — och utan att därför öka statens åtaganden.

###Jack-o’-all trades, master of none

Det är närmast självklart att om man förlorar fokus, så blir kärnverksamheten lidande. Jag vill inte propagera för en ren nattväktarstat, jag är nog inte tillräckligt extrem för att tycka att det är en bra idé. Däremot är nuvarande situation rent förbålt irriterande: Myrdalarnas idé om ett system som tar hand om alla våra problem från vaggan till graven börjar bli närmast kvävande, och den totala flamsighet som idag tycks vara alternativet till nattväktarstaten får knappast något uträttat. Det enda som vår stat, våra kommuner och landsting idag är RIKTIGT bra på, är att göra av med våra pengar.

Så mitt råd till politikerna: Definiera och avgränsa er uppgift och sköt den, låt resten av samhället ta hand om sig själv. Försök inte framstå som om ni kan sköta allt, och vägra ta ansvaret när det faktiskt inte är er uppgift.

Andra bloggar om: , , , ,

5 svar på ”Vi har tillsatt en utredning/skapat en ny myndighet/tillsatt ett råd/satsat 20 miljoner på…”

  1. En nattväktarstat är ungefär lika realistisk som den kommunistiska, och är ungefär lika utopistisk. Jag tror att nattväktarstaten skulle ta oss tillbaka till Hobbes värld, faktiskt. Där starka individer sätter sig på svaga. De som har pengar styr över de som inte har pengar, och nu pratar jag om fundamentala rättigheter här.

  2. Man kan titta på det där experimentet i författning som är USA. Var skulle du vilja bo om du flyttade till USA? De mera välutvecklade välfärdsstaterna New York eller Kalifornien, eller det mera nattväktarstatsliknande Louisiana eller Alabama?

  3. Jag såg att du inte ville ha en sån. Jag tänkte bara instämma i det du sa, och så ge ett exempel på skillnaderna. 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.