Dumkvoter och smugglare

Näringsliv 24 skriver om hur klädföretag går runt importkvoterna från Kina genom att kläderna på pappret tillverkas i andra asiatiska länder:

> \- Enligt importsiffrorna skulle Hongkong nu exportera mer än Kina av de kvoterade varorna. Det är helt omöjligt. Lönerna i Hongkong ligger på svensk nivå, och de skulle ändå aldrig kunna bygga ut kapaciteten så snabbt. Hela Hongkong skulle i så fall arbeta med teko-industri, säger Henrik Isakson, tekoanalytiker på Kommerskollegium.

Jag gillar grundidén med att europeiska stater samarbetar i någon slags federal sammanslutning. Det är i grunden bra, vi skapar en öppnare marknad, friare arbetsmarknad, byter idéer och blir kompisar snarare än rivaler. Men en sak gillar jag inte, och det är de handelshinder vi sätter upp utåt.

Varför i själva helsefyr har vi importkvoter på textilier?!!!

Det enda svaret är att vår egen teko-industri inte kan överleva internationell konkurrens utan att hållas under armarna. Den rika västvärlden skall än en gång skydda sina egna, medan de förnekar andra rätten att komma ikapp – idioti!

Vi har sett det tidigare med jordbruksprodukter, som du och jag subventionerar så till den grad att de ofta är billigare än inhemsk produktion i afrikanska utvecklingsländer. Vi pratar vitt och brett om vårt globala ansvar, men slår samtidigt undan benen på alla som vill sälja billigt till oss.

Nej skärpning. Vi måste lära oss att konkurrera på lika villkor med alla andra, eller är det så att vi tror oss förmer än de kinesiska arbetarna?

Via Johan Norberg.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 svar på ”Dumkvoter och smugglare”

  1. Vi har importkvoter därför att USA vill det för att skydda sin egna textilindusti…
    Kommer snart med en egen fundering i frågan … håll ut.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.