Brumarks bravader

Per Brumarks artiklar på realtid.se verkar i första anblicken mycket graverande för The Pirate Bay. Han kommer med beskyllningar om att TPB egentligen finansieras eller åtminstone sponsras av högerextremister, att de använder sig av pedofilreklam, att de egentligen skor sig på sajten och för undan pengarna till ett bolag i Schweiz. Han säger sig ha bevis för sina påståenden och tituleras ”oberoende samhällsanalytiker”. Han har enligt sig själv åtta år inom IT-säkerhet bakom sig, vilket enligt honom själv är som en nätets motsvarighet till läkare. Han säger sig också ligga bakom tillslaget mot TPB.

**Jag säger Bushwah!!! Eller på ren skär svenska, nonsens, skitprat, självförhärligande dumheter.**

**Hela argumentationen är tendensiös**, det vill säga ohederlig. För det första så bryter han mot Goodwins lag när han tar upp högerextremistargumentet – väl medveten om att en mycket stor grupp helt okritiskt värjer sig och börjar vifta med armarna så fort de hör orden nazist, fascist, högerextremist, rasist eller något i samma genre.

På samma sätt fortsätter han med TPB:s porrannonser som använts för att finansiera sajten. Fast Brumark påstår förstås att annonserna är pedofila i sin natur – ytterligare en gång ser fyra femtedelar av läsekretsen automatiskt rött. Att sedan annonssäljaren som Yabosid påpekar garanterar att tjejerna i annonserna har åldern inne nonchaleras.

**Men Brumark, om TPB är någon slags högerextremistisk täckmantel**, varför då bara hänvisa till bevisning, varför inte då ”lägga korten på bordet”?
Och Brumark, om TPB haft pedofila porrannonser, så borde det varit en smal sak att plocka ner sajten långt tidigare – eller? Det skulle ha blivit en ganska intressant härva, där flera led av annonssäljare, annonsköpare med flera skulle ha fått stå med mössan i handen…

För att citera Brumark själv:

> Profiterande pedofiler, pirater och rasister frodas i ekonomisk symbios med varandra. De som stjäl vårt fria Internet och gör det i yttrandefrihetens namn för att profitera på dess avarter.

Och:

> Pedofiler, pirater och rasister i en salig röra, men förenade genom The Pirate Bay.

**Min slutledning** är att han inte bevisat något, eller ens gett övertygande argument. Belägg dina påståenden Brumark eller sluta prata väder.

**Brumark talar också om annonspriser** och hur dessa skulle ha dragit in så stora pengar att killarna bakom sajten borde vara mångmiljonärer, eftersom ”det är en miljonindustri” enligt honom. Än en gång ser det hela sjukt ut, men vad är sant?
Tar man bort alla omkostnader, och räknar annonspriserna netto istället för brutto, och dessutom slutar räkna med att få fullt utbyte hela tiden – så ser det för mig inte ut som om det är en verksamhet att bli rik på – men jag kan ha fel.

**Brumark påstår sig ha belägg** för allt han påstår, men hans belägg lyser med sin frånvaro i hans artiklar. Problemet med påståendena är att de är till intet förpliktigande förrän han blir ifrågasatt av någon han inte kan vifta bort. Samtidigt ger det automatiskt hans argument större tyngd och trovärdighet. Det är ungefär som att börja ett argument med: ”statistiken visar entydigt att”, eller: ”som undersökningen X visar på, så”. Automatisk trovärdighet utan förpliktigande.

**Han fortsätter på samma sätt genom att kalla sig oberoende**, oavlönad och mena att han gjort vad han nu gjort för att han blir personligt förbannad. I andra sammanhang har Brumark utgett sig för att vara representant för Antipiratbyrån, så hans oberoende ger jag inte vatten för.

Så Brumark påstår med andra ord implicit att killarna bakom The Pirate Bay är högerextrema, profiterande, sexexploaterande ekonomiska brottslingar. Han misstänkliggör utan att bevisa.

**Det är ohederligt men tyvärr ofta förbluffande effektivt att göra så.**

Smutskastningen tvingar TPB att antingen låta Brumark stå oemotsagd, eller försöka rentvå sig. Därmed faller principen om att betraktas som oskyldig till dess motsatsen bevisats, och TPB blir tvungna till negativ bevisning, vilket är mycket svårt.

**Mer allmänt** om Brumark så har jag svårt att förstå hur han kan gå ut och påstå att han låg bakom tillslaget. Jag upplever honom som självförhärligande och med tendenser till mytomani – ett intryck som förstärks av hans ordväxlingar över mail med Johanna Nylander.

**Observera** att jag inte har andra bevis för den saken än hans egna påståenden, tonen i hans artiklar och hans olika mail till Johanna. Döm själva.

Jag kommer personligen att förhålla mig skeptisk till Brumark, hans analyser, hans oberoende och hans expertis. Han är för tillfället indelad i facket troliga troll.

Se även gardebring.com

23 svar på ”Brumarks bravader”

 1. Han är tydligt mytoman, och har itne så stor koll som han påstår, han försöker helt enkelt att vara en stor anti-pirat. Om man läser kommentarerna till

 2. Alla Brumarks ”insiderfakta” om och från TPB, tex att den hostas i samma lokaler som en MCDresturang, att ryssarna först gnällde och nojade över att hosta speglar av TPB samt allt annat han påstod sig veta om vad som hänt har gått att ta reda på helt enkelt genom att hänga i piratbyrån/thepiratebays ÖPPNA irc-kanaler och hålla ögonen öppna när någon av nyckelpersonerna (som också är öppet vilka det är) pratat. Inget av det där är hemligt. Brumark är en pajas av aldrig förr skådad like.
  Puss och kram Brumark hälsningar grannen! och snälla, dra för gardinerna till ditt datorrum när du onnanerar!

 3. pipatron, det beror väl på hur man föredrar att uttrycka sig 😀

  Hur som haver har han på mindre än 5000 tecken lyckats bunta ihop TPB med såväl högerextremister som pedofiler. Dessutom på så lösa grunder att absurditeten i hans påståenden nästan framstår som skicklighet.

 4. Jag funderar på att skapa en egen lag.. den s.k. Clas lag.. den lyder ungefär så här.

  \”Bara för att det står på webben så behöver det inte vara sant.

 5. Tyvärr är det så att när det gäller de kommersiella bitar har Pär Brutmark rätt. Det påbår affärsmässiga processer under ytan, som ingen ska få se. Även om TPB står för att allt ska vara gratis och vi tjänar inga pengar, finns det personer runt omkring som tjänar miljoner varje månad. Den som inte vill acceptera detta, har sig själv att skylla. Det finns ett bolag i Schweiz som heter Random Media dit alla pengarna går. Det är 4 privatpersoner från Sverige som äger bolaget. Tyvärr vet jag inte vilka. Kontaktpersonen heter Daniel Oded och är israel – tillika den som håller samman annonsförsäljningen från TPB.

  Detta är fakta och inga spekulationer.¨

  PS

 6. @Peter Stevrin: och hur vet du det? Kan man få en källa till det där påståendet? Vilka pengar är det som går till Random Media – talar du om annonsörerna nu?

 7. Peter Stevrin:
  Gubben kan inte ens räkna…

  Banners på The Pirate Bay kostar för det företag som annonserar upp till 30.000 kronor i veckan. Textlänkarna runt 10.000 kronor.

  7-Day Text Link 316.80

  Källa

  xe.com:
  316.80 USD = 2,277.67 SEK

  Sen ska adbrite och hostingen betalas, knappast 10000kr i veckan åt anakata & co… Dessutom låtar han det höras skitskumt ut med Schweiz och Israel. Jag hörde at det var nån annonsfirma som var kopplat til det där utan at det behöver vara Mossad och hemliga bankkonton innblandade. Alt handlar om at kasta så mycket skit på TPB så at nått hänger kvar… (Goebbels favorit teknik)

  Nån borde van tvinga realtid att dementera skiten.

 8. Stevrin.

  Har du funderat på vad det kostar att driva en sajt med 2200000 sidträffar per dag och en tracker ovanpå det? Och då räknar jag överhuvudtaget inte hårdvara och sånt.

  Det är 15,4 miljoner sidträffar i veckan på ruggigt snabba linor som knappast är billiga, eller någonstans mellan 500-600 GB överföring i månaden om sidorna snittar runt 40 KB data. Det är knappast konstigt att TPB inte precis vimlar av grafiska element.

  Det är knappast jordnötspengar som krävs för att hålla sådant uppe.

 9. Jag känner inte Pär B. Jag har aldrig haft kontakt med honom. Jag känner ingen på Antipiratbyrån och har aldrig haft kontakt med någon där.

  Det går inte komma ifrån att annonsintäkterna baserade på 15,4 sidträffar i veckan är betydande. Dessutom betalas $0.3 per 1000 klicks. Man behöver inte vara matematiskt begåvad för att räkna ut hur många miljoner detta blir per månad.

  En nyckelperson är Daniel Oded, som står som ansvarig för Random Media i Schweiz och för hemsidan http://www.randommedia.se. Företaget har alltså en svensk domän. Random Meida ägs av fyra personer. Tyvärr har det inte gått att få reda på vilka dessa är. Men personer inom TPB och Piratbyrån måste känna till detta, annars vore det underligt.

  Det är ganska lätt att kolla upp sambanden mellan TPB, annonsbolagen, Random Media och Daniel Oded. Men de som tycker om TPB vill inte lyssna på detta för det kan ju inte vara sant. Skulle pengarna gå till ett bolag i Schweiz och varför skulle detta bolag ha en svensk hemsida. Varför fakturerar annonsbolagen världen över ett företag i Schweiz för de annonser som ligger på TPB?

  Sådan är kapitalismen.

 10. Peter Stevrin.

  Jag har en renoveringsobjekt du skulle kunna få köpa för en billig summa… 😉

  Annonspriserna var baserade på tid, inte antal sidträffar – så det förändrar inget i sak. Dessutom, hur många klick tror du egentligen att det blir per tusen besökare? Och då menar jag unika besökare, inte sidträffar.

  330000 unika besökare * 7 dagar = 2,31 miljoner.
  2,31 miljoner / 1000 * $0,3 = klickpengar vid en promilles klickfrekvens = $693

  Jag har svårt att föreställa mig så värst mycket högre träffrekvens per annons, men jag kan naturligtvis ha fel.

  En sak jag själv skulle göra som steg 1-A om jag skulle få för mig att driva något som TPB är att skydda ryggen.

  Det simplaste sättet skulle vara att skapa en liten hög med pengar där de inte lätt kan hittas eller kommas åt av tredje person.

  Skälet är naturligtvis de fantasistämningar MPAA, RIAA m.fl iscensatt de senaste åren – att ha varmt på fötterna för rättegångskostnader och skadestånd skulle klart underlätta. Schweiz skulle nog vara lockande, särskilt med tanke på hur MPAA i någon uppgörelse krävt att pengar som kommit in som donationer och dylikt skall vara förverkade innan ens skadeståndet börjar betalas.

  Kanske är det därför TPB har kunnat kosta på sig att vara så kaxiga?

 11. Oerhört intressanta kommentarer från Marcus.

  Men nu är det också så här att TPB hela tiden har haft sina huvuddatorer stående i Göteborg hos Rix Teldkom gratis, dvs. de har inte betalat något för dem. Jag antar att ni vet, vem som äger 81 % av Rix Telekom. Jo, det är Carl Lundström – den kände högerextremisten. Varför vill han sponsra TPB? Jag har ingen aning, men kanske någon har det?

 12. Det var intressant information, gratis säger du och i Göteborg, varifrån har du fått de uppgifterna?

  De uppgifter jag har är att det i PRQ:s serverhall i Göteborg inte fanns några TPB maskiner överhuvudtaget. TPB:s maskiner stod i bankgirocentralens hallar i Stockholm…

  Och vad gäller gratis, så har jag inte sett något sådant påstående från någon annan, inte ens Brumark – han pratar om sponsring under inledningen och [Aftonbladet](http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,836159,00.html) pratar reducerade priser. Brumark själv säger i nästa mening att de sedan blev självgående, om han med det menar att priserna överhuvudtaget är reducerade idag har jag i alla fall ingen pejl på.

 13. *Jag känner inte Pär B. Jag har aldrig haft kontakt med honom. Jag känner ingen på Antipiratbyrån och har aldrig haft kontakt med någon där.*

  Nä visst inte! 🙂

  Ni har iallafall samma IP 😉

 14. Brumark det är väl jättebra om TPB tjänar pengar, så jag förstår inte problemet med detta?

  ”Carl Lundström – den kände högerextremisten” Brumark floskler
  För min del får han vara va fasen som helst, det skiter jag i!, det har väl ingeting med fildelning att göra, det skulle möjligen vara om man tankade hem en Nazi-film kanske?

  Vi kanske ska göra en liten släktforsking på dig Stevrin?? Jag är helt säker på att du precis som vi andra har något skit begravet i släkten.

  Får mig att tänka på ett bevingat uttryck; ”man ska inte kasta pil i gummibåt”

 15. TPB verkar använda servrar i Sverige nu i stället för i Holland och servrarna sägs befinna sig på samma ställe som tidigare. Detta innebär att de är hos Port 80, som ägs av Rix Telecom och som i sin tur ägs av Carl Lundström. Det är svårt att se att detta nu skulle kunna röra sig om affärer. Det måste i så fall finnas något annat med i bilden. Om servrar inte får användas i Holland, får de ännu mindre användas i Sverige. Antingen kommer det att bli påtryckningar på port 80 eller en ny polisrazzia – några andra alternativ finns inte.

 16. Ooopsooo: Drevet är ute nu ja. Vi får väl se var det landar till slut.

  Den enda sak som går att ta på, och som stör mig, är att TPB killarna sagt att de får privata utbetalningar i någon mån. Är det fråga om lön eller motsvarande, så är det ju inte ett hobbyprojekt…

 17. Nja, enligt uppgift från Stevrin så är det han som försett SVD med ”fakta” till artiklarna. Han var in och härjade på vårt forum (Piratpartiet) och påstod det ena med det andra. Det mesta kunde vi kontrollera, en del hade vi ingen aning om (TPBs affärsrelationer t.ex.) men av det vi kunde kolla upp så hade han inga rätt, alls. Rätt skickligt gjort, egentligen – man tycker ju att han borde ha gissat rätt på nånting, så som han går på.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.