Pontén på Antipiratbyrån talar ur skägget.

Nu kryper det fram att för Pontén på Antipiratbyrån var [Piratbyrån det primära målet](http://di.se/Index/Nyheter/2006/06/01/189610.htm?src=xlink) (di):

> ”Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande.”

**Herr Henrik Pontén.** Piratbyrån är en intresseorganisation vars syfte är att debattera i det offentliga rummet. De vill lyfta frågor om upphovsrätt, fildelning och frihet. Du behöver inte hålla med dem, inte alls, men du har inte rätt att sabotera deras verksamhet annat än genom bättre argument.

I detta land sägs det råda **åsikts, yttrande och tryckfrihet** – dessa friheter är absolut och oomkullrunkeligen grundläggande för begreppet demokrati, vilket inte upphovsrätt för digital information kan sägas vara. Som liberal anser jag att äganderätt är en viktig fråga, men den får inte inkräkta på dessa grundläggande friheter.

Jag undrar om åklagare, polis och politiker som gjort sig behjälpliga i ditt korståg mot Piratbyrån och The Pirate Bay är medvetna om dina egentliga prioriteringar. Om de är det så lär deras egna motiv inte heller tåla dagens ljus, dina motiv tycks trivas absolut bäst i en krypta.

Vill du komma åt Piratbyrån, ge dig i så fall in i en hederlig debatt och överbevisa dem eller åtminstone åhörarna om att de är fel ute. Alla andra metoder hör hemma i system som upphörde existera i vårt närområde 1945 respektive 1989.

####Uppdatering:

DI har tydligen redigerat bort delar av det jag citerade ur artikeln. Jag påminns om ordspråket med dörrar som stängs när hästar redan sprungit bort. Jag har skickat en fråga om varför till journalisten – vi får se om jag får något svar.

####Uppdatering 2:

Debatten tog tydligen skruv eftersom Pontén kontaktade DI med en slags dementi. Det ligger en ny [mini-intervju](http://di.se/Index/Nyheter/2006/06/02/189772.htm?src=xlink) med honom på DI

Andra bloggar om: , , ,

7 svar på ”Pontén på Antipiratbyrån talar ur skägget.”

 1. DI har nu redigerat sin artikel och plockat bort det Pontén sade om Piratbyrån. Frågna man ställer sig då är ju om DI hade missuppfattat eller om Pontén insåg att det inte var så smart att erkänna att de hade stängt ned PB med otillåtna medel.

 2. Jag kommer i alla fall att låta inlägget ligga kvar till dess DI går ut med en dementi eller förklaring.

  Jag har skickat ett mail till journalisten med en fråga om varför artikeln redigerats, vi får se om det kommer något svar.

 3. Jodå, jag fick svar snabbt, Henrik Pontén tog kontakt eftersom han kände sig ”felciterad”. En slags dementi med andra ord.

  Jag tänker likväl låta originalet ligga kvar tills vidare, till dess jag ser skäl att ändra i det.

 4. Nog talar han ur skägget …
  Henrik Pontén har på ett flertal olika ställen uttryckt sitt gillande över att polisen börjar priotera ”denna typ av brottslighet”.

  Nu är det inte kvarters-polis Kling eller Klang som utreder brott mot upphovsrätten genom fildelning utan IT-brottsroteln.

  I en verklighet med begränsade resurser innebär prioritering att något annat blir försakat, i detta fallet barnporr som tydligen enligt Henrik Pontén inte äger samma angelägenhet som brott mot upphovsrätten.
  Putte P

 5. Tio JO-anmälningar i timmen.

  Man undrar om polis, åklagare och justitiedepartement ens kunde föreställa sig vilket getingbo de sparkat till 😀

  Synd att KU-förhören kommer hamna efter valet, men JO drar i alla fall igång direkt vad jag förstår.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.