Ctrl+C Ctrl+V

Femtio poliser har deltagit i en razzia mot The Pirate Bay. Tre personer sitter i förhör. Sajten är nere. Tillslaget kom efter att Antipiratbyrån anmälde TPB för brott mot upphovsrättslagen.

[Från SvD:s rapport om tillslaget:](http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12808746.asp)

> -Ett oacceptabelt intrång. Vid tidigare tillslag har man haft konkreta fall av nedladdning att gå på, här handlar det nog mer om att polisen vill störa verksamheten, säger Rasmus Fleicher på organisationen Piratbyrån till SvD.se.
>
> Enligt honom sysslar The Pirate Bay inte med någon illegal verksamhet.
>
> -Vi tillhandahåller ju barar en infrastruktur för nedladdning. Om den sedan är illegal eller laglig är ju inget vi råder över, säger Rasmus Fleicher till SvD.se.

Kommentar från Antipiratbyrån:

> -Det är bra att den svenska polisen verkligen prioriterar den här sortens brottslighet. Det är upphovsrätten som finansierar kulturellt nyskapandet och den hotas av nätverk som Pirate Bay, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

[Och slutligen från The Pirate Bay själva, meddelande på sidan:](http://www.piratebay.org/)

> The necessity for securing technical evidence for the existance of a web-service which is fully official, the legality of which has been under public debate for years and whose principals are public persons giving regular press interviews, could not be explained. Asked for other reasoning behind the choice to take down a site, without knowing wether it is illegal or not, the officers explained that this is normal.

Noteras skall att även andra sajter med servrar i samma rack gått ner, bland annat Piratbyråns sajt. Piratbyrån är en intresse/lobbyorganisation som förespråkar fildelning, de har debattforum och liknande men sysslar inte själva direkt eller indirekt med fildelning.

Jag har tre synpunkter:

1. Det är farligt när intresseorganisationer och debattforum åker med av bara farten i ett tillslag. Det är såvitt jag vet fortfarande inte olagligt att ha åsikter i Sverige, även om de är obekväma. Så fort vi låter särintressen genom polisanmälan angripa andra särintressen, där brott inte klart föreligger så är vi farligt ute.

2. The Pirate Bay har varit fullständigt öppna i allt de håller på med. Man skulle till och med utan vidare kunna säga uppkäftiga. Det är inte rimligt att tro att man genom razzia skulle kunna tillskansa sig något bevismaterial som annars inte skulle vara tillgängligt. Så frågan är, varför razzia? Det är inte heller så att de personer som ligger bakom TPB försökt gömma sig, och de skulle med stor sannolikhet infinna sig om de kallades till förhör, så varför razzia? De ger ju till och med [intervjuer om sin verksamhet](http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9468373.asp).

3. Det finns prejudikat i Sverige som visar att *länkning* till upphovsrättsskyddade filer inte är ett brott i sig. Däremot att själv inneha och tillhandahålla upphovsrättsskyddat material är det. Hela den teknologi som The Pirate Bay bygger på innebär att det inte finns/behöver finnas upphovsrättsskyddat material på deras servrar.

Som det ser ut, så är tillslaget ett resultat av att Antipiratbyrån vill ha en ny rättslig prövning.

Det må väl vara gott och väl. Frågan är hur polisens prioriteringar ser ut om man ställer till med razzia för att ta bevis i beslag som redan finns tillgängliga för alla och envar, för ett brott som man inte ännu vet om det är ett brott och för att göra gripanden av personer man skulle kunna fått till förhör med hjälp av ett telefonsamtal eller ett vanligt brev. Men det förstås, vi pratar showbiz här – så hur tillslaget går till är nog till och med viktigare än att man får till ett mål, eller ännu mer otroligt en fällande dom.

Fast senast jag kollade var polisen finansierat statligt, inte av Antipiratbyrån, så hur kommer det sig att polisen agerar statister i APB:s skrämselkampanjer?

Det skall bli intressant att följa vad som händer nu. Piratbyrån har hittat ett [alternativt sätt att kommunicera](http://piratbyran.blogspot.com/).

3 svar på ”Ctrl+C Ctrl+V”

 1. Kan man verkligen fråga sig. Bra att någon mer tar upp dessa andra sajter som blivit nerstängda! Har du några exempel kan du väl skriva dem här? Försöker göra upp en lista över vilka det är.

 2. Det där med djuplänkningen är inte helt enkelt. Jag fick förklarat att det blev friande domar där för att det handlade om att den anklagande och den skadedrabbade inte var samma juridiska person. Dvs skivbolaget som förde talan hade ingen upphovsrätt att hävda utan bara publiceringsrätt.

  Men jag kan ha fått det hela om bakfoten. Jag tror att det finns någon om medhjälp eller anstiftan till upphovsrättsbrott som åtalet mot TPB kommer bygga på. Eller så gör de så här bara för att störa och skrämma…

 3. Namnet ”The Pirate Bay” är vad jag förstår ett syrligt skämt, ungefär som piratpartiet eller piratbyrån.

  I verkligheten så var en stor del av de torrents som kunde hittas på TPB inte upphovsrättsskyddade. Deras inställning var inte ”låt oss stjäla så mycket som möjligt” utan snarare, ”låt oss dela information fritt utan hinder eller begränsningar”.

  Namnet och de syrliga svaren på ”cease and desist” brev kommer nog att ligga dem i fatet, men trots det var stora delar av deras verksamhet oklanderlig. Den ”medhjälp” som eventuellt kan hävdas, som tutorials hur man gör, är i sig neutral – den kan användas legalt eller illegalt. Ingenstans uppmanades egentliget till brott, inte heller hindrades brott, man förhöll sig helt enkelt neutral till brott – men vägrade låta sig skrämmas.

  Jag vet inte hur det kommer att bedömas, men de hade inte själva annat än text på servrarna. De uppmanade inte någonstans direkt till brott – så anstiftansdelen är svag – och den hjälp/medhjälp man kan hitta är egentligen neutral. De kanske döms, men det blir isf på svaga grunder.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.