Lite LO konspiration?

[Uppåt väggarna när LO syns på väggarna](http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=25-AV_ID=496834,00.html)

Följande är rena konspirationsteorin, är det någon som vill sälja mig en foliehatt? 😉

Trots det grundar sig såväl artikeln som mitt inlägg på något som varit känt i marketing/reklam sedan många herrans år: det spelar ingen roll om något är sant eller inte, även om det dementeras kommer första intrycket att stå sig.

![skattetryck på 65 %, eller?](http://fridholm.net/wp-content/media/lo_ekonomi.png @alignleft) **LO som organisation har en extrem genomslagskraft.** De har sedan närmare ett sekel varit närvarande på majoriteten av alla arbetsplatser som inte enbart sysselsätter akademiker. Det gör att oavsett mottagarens åsikter, så kommer LO-propaganda att nå fram i viss mån.

Deras affischer sitter i fikarummet, på dasset och i omklädningsrummet. Deras representanter är oftast tillgängliga i den grå vardagen. Representanten är en kollega, inte en ditrest politiker. Det anordnas studiecirklar, fika, lokala möten och en massa annan löpande aktivitet som skapar identifikation på såväl medvetna som omedvetna plan.

När LO lägger sig i den politiska debatten, så kommer argumenten automatiskt att stötas och blötas på ”fabriksgolvet”. Den lokala representanten kommer att sätta upp affischer utan att några ”marknadsföringsyngel” behöver vara inblandade och budskapet – naivt eller inte – kommer att hamras in med den mördande reklamens och propagandans inneboende automatik.

**I slutändan spelar det ingen roll om LO:s egna ekonomer och propagandister är oense, affischerna sitter redan uppe.** Blir man tvungen att backa, eller urskulda sig med att budskapet missuppfattats, så gör det inget. Det som borde blivit en anka, en fadäs, är i slutändan en vinst likväl. Affischerna och deras budskap möter mottagarna varenda dag, fadäsen varar ett par dagar eller två, till dess media tröttnat på storyn och går vidare till annat.

Med risk för att stoppa foten i mun utan att ta av stövlarna först, jag tror inte det var omedvetet. Jag kanske överskattar LO-propagandisternas intelligens, men [den inneboende dumheten i affischen](http://val2006.lo.se/aktuellt_060503.php) är helt enkelt för stor för att jag skall tro att ens en LO-praktikant kan ha missat de elefantstora hålen i resonemanget. **Rubriken däremot ser bra ut för någon som vill att sossarna skall vinna valet….**

3 svar på ”Lite LO konspiration?”

  1. Det är intressant hur dom får till att sänkt arbetsgivaravgit = lägre lön när arbetsgivaravgiften är en skatt.

  2. Att s+v+mp i riksdagen, under mandatperioden 2002-2006 har sänkt arbetsgivaravgiften med 0,5% betyder alltså att de har sänkt lönen för oss med motsvarande belopp. Vet LO om det?

  3. Grejen är att arbetsgivaravgiften inte ÄR en skatt enligt nuvarande definitioner – det är en anställningskostnad.

    Skillnaden är egenligen hårklyverier sånär som på en punkt. Det är inte pengar som den enskilde skattebetalaren sist och slutligen ansvarar för utan det är arbetsgivarens skyldihet att betala och redovisa. Med andra ord kan inte den enskilde arbetstagaren bli betalningsskyldig om arbetsgivaren räknat fel eller struntat i att betala.

    Ur alla övriga synvinklar kan man egentligen inte se det som annat än en skatt – vilket gör att man kan påstå att skattetrycket redan utan marginaleffekter är mer än 50 %.

    Men jönsarna på LO tycks inte kunna bestämma sig om det är en skatt eller en avgift – de vill ha det till avgift i skattedebatten och skatt på affischen. Man dånar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.