G8:s avskrivning: för lite för sent?

Jag frågar mig hur det kommer att gå när nu 18 vansinnigt fattiga länder kommer få sina skulder avskrivna. Min första reaktion var jubel, men det infinner sig vissa frågetecken.

who is shoveling shit?

I grund tycker jag det är strålande, ett av de stora problem som legat som hinder i vägen för en förändring av ”tredje världen” är att de haft skulder de inte kunnat betala. Dessa skulder har ofta kommit till på grund av tidigare diktatorer, och andra oansvariga, som mest försökt berika sig själva. I de flesta fall kan länderna inte ens betala de utstående räntorna, vilket hindrar dem att verka på den internationella ekonomiska arenan – så avskrivning *borde* ha samma välgörande verkan som för de svenskar som gick bort sig ekonomiskt på åttiotalet eller när IT-bubblan sprack.

Alla är dock inte överens om den saken. [Dick Ericsson](http://www.erixon.com/Kronikor/blog050612.htm#39) till exempel, är inte helt nöjd 😀

Trots invändningar om att en stor del av de pengar som frigörs kommer att försvinna i korruptionshålet (det som redan från början försatte dem i klämma) så kan jag inte se att själva åtgärden är negativ. De måste få hjälp att reformera sina statsapparater och rättsystem så att korruptionen minskar, men att sitta upp till näsvingarna i skit är inte en bra förutsättning för att börja en sådan reformation.

Beslutet som sådant tycker jag är ett bra exempel på när det globala perspektivet fungerar. Nu återstår frågan om det existerar så mycket visdom att man inte stannar här och tror att allt är bra. Där är jag nog tyvärr pessimist…

3 svar på ”G8:s avskrivning: för lite för sent?”

 1. Haller med fullstandigt. Egentligen sa spelar det ingen roll om de har landerna ar fattiga pga fore detta diktatorer eller om de blir skyldiga USA for att de har lost skulden. Resultatet ar detsamma anda.

  Lessen for bristen pa ringar och prickar i texten. Sitter med en brittisk laptop har 🙂

  Christa

 2. Helt sant Christa

  För att använda en pragmatisk britts kommentar kring resultat:

  > If Hitler invaded Hell I would at least be prepared to make a speech in favour of Satan in the House of Commons.
  *Winston Churchill*

  Oavsett om någon blir oförskämt och oförtjänt rik på affären, så kommer det att lätta en del av bördan.

 3. Jag har blivit sa cynisk da det galler politik och speciellt Amerikansk politik numera (nagot jag inte ar ensam om), men jag hoppas att anledning till det hela ar av ratt natur.
  Men visst, i vilket fall som helst sa lattar det pa trycket och de har landerna far en chans att komma pa fotter igen med lite tur.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.