Microsoft får patent på XML, typ

Microsoft har beviljats patent på att omvandla programobjekt till XML och vice versa. Ännu ett exempel på hur fel saker kan bli med mjukvarupatent… Förhoppningsvis kommer inte patentet till Europa.

Som vanligt verkar det dessutom vara ett patent med ett innehåll som utan vidare kan översättas till den absoluta majoriteten av alla XML:s typiska användningsområden. Något måste göras åt situationen med mjukvarupatent, annars får vi säga hej då till XML utanför MS lilla sfär. Vad är nästa sak som patenteras? HTML?

5 svar på ”Microsoft får patent på XML, typ”

  1. ”Förhoppningsvis kommer inte patentet till Europa.”

    Tur att våra fina sossar & moderater, Svenskt Näringsliv, Ericsson osv aldrig någonsin skulle stödja några sådana imbecilla förslag inom EU, eller hur?

  2. Problemet är väl att vi inte behöver säga hej då till XML. Jämför med t.ex. GIF och PNG. Då kunde vi åtminstone speca ett patentfritt alternativ (XML-standarderna är inte helt lyckade ändå, eftersom just de saker de skulle förenkla har blivit precis lika omständigt igen), och använda istället. Men så blir det inte. Microsoft har redan flera patent på XML, och de skaffar bara några till. Dessa väntar de sedan tyst med i undervattensläge. Inte förrän de behövs plockas de fram, används till att sänka en konkurrent eller två, och så blir det tyst igen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.